Oldal kiválasztása

A szeptembert és az októbert Olaszországban, Bolognában töltötte a 17 éves röplabdázó és modellkedő kaposvári Maronka Edina, február közepén pedig Hongkongba repül.

121224kep

– Az előző bajnoki évadban az Újpest leigazolta Demcsák Zsuzsát, aki egyben a Magyar Röplabda Szövetség arca is volt. Az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es csapatának is lesz saját arca?

– Azért itt még nem tartunk – mondta a 17 éves Maronka Edina. – Igaz, hogy időnként a nagycsapattal együtt edzek – már amikor itthon vagyok –, de hogy a tagja is legyek, arra még várni kell.

– Hogy kezdődött a sportpályafutása?

– Kecskeméten születtem, majd kétévesen Nagyatádra kerültem. Hatéves koromban kezdtem úszni, miközben atletizáltam is. Négy esztendővel később aztán Kaposvárra költöztünk, ahol még jó egy évet úsztam, majd fél évet vízilabdáztam.

– Hogy jött a képbe a röplabda?

– Mivel a szemem állandóan begyulladt, így sajnos búcsút kellett vennem a medencék világától. A Zrínyi iskolában negyedikes voltam, amikor – mivel kellően magasra nőttem – Schleglné Krehán Ágnes többször is megkeresett, hogy ugyan próbáljam már én is ki ezt a szép sportágat. Amikor aztán ötödik osztályos lettem, kötélnek álltam.

– S nem bánta meg.

– Így igaz. Nagyon jó csapatba kerültem, s most már a hetedik éve röplabdázom.

– A legjobb eredményei?

– Még a Zrínyivel 2008-ban megnyertük a IV. korcsoportos országos amatőr diákolimpiát, tavaly pedig a Munkácsy Mihály Gimnáziummal ezüstérmesek voltunk az V. korcsoportosok mezőnyében; itt engem választottak meg a csapat legjobbjának. Az idén nyáron Franciaországban rendezett középiskolás világjátékok is örök élmény marad.

– Nem lehetett rossz társaság, lévén annak a csapatnak többen is tagjai az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es együttesének.

– Récsei Ágnessel, Duduka Ingriddel, Szarka Viviennel, valamint a liberó Fáth Kingával és Schrauff Júliával játszottam együtt.

– Azt mindig is tudtuk, hogy a röplabdás lányok csinosak és vonzóak.

– Tavaly augusztusban részt vettem az Elite Model Look Presented by Glamour versenyen, ahol bekerültem a döntőbe a legjobb tizenöt közé.

– Hát így lesz a Rozogából bombanő.

– A Zrínyiben viszonylag rövid idő alatt nagyot nyúltam, s amolyan sete-sután mozogtam. Schleglné Krehán Ágnestől kaptam a Rozoga nevet, s azóta is így ismernek és szólítanak.

– Min akadt meg a tekintetük a zsűri tagjainak?

– A főszervező, Kajdi Csaba azt mondta, hogy érdekes arcom van és hosszú lábaim.

– Gyorsan megindult azon a bizonyos ranglétrán; a szeptembert és az októbert már a napfényes Itáliában, Bolognában töltötte, ahol katalógus-fotózáson vett részt. Egyedül utazott?

– Igen, bár anyukám nagyon féltett, s most már roppant büszke rám. Amikor már teljesen felmérte a terepet, s meggyőződött arról, hogy semmi bajom nem eshet, csak akkor mert elengedni.

– A kívülálló számára a modellvilág csupa fény és csillogás.

– Én is egészen addig azt hittem, amíg bele nem csöppentem.

– Kicsit konkrétabban?

– Kőkemény világ ez. A ruhákat és a cipőket hozzák, de az egyáltalán nem számít, hogy hányas lábad van. Nekem például 41 és feles, de mindig 39-es cipőt kellett felhúznom.

– Hogy sikerült?

– Beolajoztam a lábam, s addig erőltettem, míg valahogy nagy nehezen csak belepréseltem.

– Gondolom, volt, akinél elszakadt a cérna…

– Többen voltunk magyarok, s egy szobában laktunk. Igen, előfordult, hogy besokalltunk. Amikor például arról volt szó, hogy melyikünk takarítson. Merthogy azt is nekünk kellett…

– Rövidesen újra repülőre ül.

– Február közepén Hongkongba megyek, ahol három hónapot töltök majd el.

– Utána pedig jönnek a vizsgák, merthogy két éve már magántanuló a Munkácsyban. Elnézőek a tanárok a modellkedő Maronka Edinával?

– Soha nem voltak azok, s gyanítom, hogy nem is lesznek. Az utolsó betűig bevasalnak rajtam mindent.

– Amióta modellkedik, gyakrabban megfordulnak Ön után az erősebbik nem képviselő?

– Nem tudom, mert van – pontosabban volt – egy barátom, s mellette nem igazán tekintgettem hátra. Egyébként meg nem az a társasági fajta nő vagyok. Amióta külföldre járok dolgozni, csak az igazi barátnőim maradtak meg.

– Vagyis a csapattársai.

– Hát ezért is edzek velük, s mondjuk nem egy fitneszterembe járok el. Szeretek röplabdázni, jó a társaság, jó hangulatúak az edzések. Na és ott van Simonné Kutas Zita néni, aki nemcsak a sportban, hanem minden másban is nagyon sokat segít.

– Jövőre érettségizik.

– Sokféle terv forog a fejemben. Ami biztos, hogy egyetemen szeretnék tovább tanulni, s jó lenne külföldön is kipróbálni magam.

– Ha jövőre a 18. születésnapján bejelentkezne egy férfimagazin?

– Nincs az a pénz, amiért rá tudnának venni, hogy vetkőzzem le. Biztos, hogy ez kimarad az életemből.

 

Fenyő Gábor/Sonline