Oldal kiválasztása

Izraeli csapatot kapott a Diamant a Challenge Kupában

Pénteken délben megtartották az európai röplabdakupák sorsolását Luxemburgban. A női Challenge Kupába nevező 1. MCM-Diamant Kaposvár együttese a legjobb 32 között kezdi majd meg szereplését noveberben, az izraeli Maccabi Hadera Hefer gárdája ellen.

A kaposvári röplabdás lányok nemzetközi szereplésének eddigi története szinte mesébe illő: a csapat 2019-ben, újoncként mutatkozott be az európai kupaporondon, és akkor a selejtező jelentette a végállomást a török THY Istanbul ellen. Egy évvel később aztán történelmet írt a Diamant: első magyar csapatként egy cseh és egy szlovák rivális legyőzésével egészen az elődöntőig jutott a Challenge Kupában, és végül a román Alba Blaj elleni csatát követően bronzérmesként fejezte be a küzdelmeket.

Tanja Matics és társai az idei bajnoki negyedik helyezésnek köszönhetően újra kivívták a Challenge Kupa-indulás jogát, és a pénteki sorsoláson kiderült, hogy kiemeltként csak az első kör után, a legjobb 32 között kezdik majd meg nemzetközi szereplésüket, várhatóan novemberben. Az ellenfél az izraeli bajnokság és az izraeli kupa idei harmadik helyezettje,  a Maccabi Hadera Hefer együttese lesz. Az első mérkőzést idegenben vívja meg a Diamant, a visszavágóra pedig a Kaposvár Arénában kerül sor.

Az előzetes esélylatolgatások alapján nem reménytelen a somogyiak helyzete, de természetesen még nagyon kevés az információ az aktuális erőviszonyokról. A Maccabi Hadera csapata – a somogyiakhoz hasonlóan – az elmúlt három évben folyamatosan fejlődött, a bajnokságban egy hatodik, egy negyedik és most egy harmadik helyezést könyvelhetett el. Az izraeliek múltja is szép, hiszen 1997-ben ők nyerték meg a bajnokságot. Hadera Izrael nyugati részén, a Földközi-tenger partjának közelében, Tel-Avivtól kb. 45 kilométerre, északra található város, lakossága csaknem 92 ezer fő volt néhány évvel ezelőtt. A települést 1890-ben alapították, napjainkban lakosainak jelentős része Etiópiából és az egykori Szovjetunióból származik.