Oldal kiválasztása

Mindhárom Európa-bajnoki selejtezőjét megnyerte női röplabda-válogatottunk a hétvégi franciaországi négyes tornán, s amennyiben a most hétvégi, budapesti torna első napján újra legyőzik Izraelt, úgy a hátralévő mérkőzések eredményeitől függetlenül sorozatban immár negyedszer is megszerzik az Európa-bajnoki részvétel jogát, ahová a csoport első két helyezettje jut majd ki. De igazából már a csoportelsőség megszerzése a cél, amellyel kedvezőbb kalapba kerülhet a válogatott a május 20-i belgrádi sorsoláson. A nemzeti együttesben az 1. MCM-Diamant Kaposvár Extraliga-negyedik és Magyar Kupa-bronzérmes alakulatának négy tagja, Király-Tálas Zsuzsanna, Bodovics Hanna, Szűcs Kinga és Kump Aliz is helyet kapott.

Az újabb Eb-indulást és az esetleges csoportgyőzelmet pedig 700 fő erejéig bárki együtt ünnepelheti a csapattal, ugyanis ennyi néző juthat be a Ludovika Arénába – amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Ráadásul az MRSZ jóvoltából a belépés mindegyik találkozóra ingyenes.

Ami az ellenfeleket illeti, Izrael a 29. helyen áll az európai ranglistán (a magyar csapat a 17.). A két válogatott a múlt hetivel együtt összesen tizenhatszor találkozott eddig egymással, s mindössze kétszer tudták legyőzni a mieinket, mindkétszer hazai pályán. Először még 2011-ben Európa Liga-találkozón, majd 2014-ben Eb-selejtezőn. Ami a legutóbbi öt meccset illeti, múlt pénteken Belfortban 3:0-ra, azt megelőzően a 2015-ös Európa Ligában, Érden előbb 3:0-ra, majd 3:2-re nyertek a mieink. Azelőtt volt az ominózus 3:1-es vereség az Eb-selejtezőn, viszont a 2014-es franciaországi selejtezőtornán a mieink nyertek 3:1-re.

Második ellenfelünk Dánia lesz, amely a 32. a rangsorban. A két válogatott összesen hétszer mérkőzött egymással, s mindegyiket a mieink nyerték, sőt, még szettet is összesen kettőt veszítettünk ellenük. Az elmúlt évtizedben azonban mindössze kétszer találkozott a két csapat: múlt vasárnap és 2014-ben, a Savaria Kupán, amelyeken egyaránt 3:0-ra nyertek a mieink.

Legtöbbször az európai ranglista 20. helyén álló Franciaországgal találkoztak a mieink, összesen 58 alkalommal, s a mérleg nyelve felénk billen, hiszen 32 győzelem mellett 26 vereség van a számlánkon. A közelmúltban is elég gyakran találkozott egymással a két csapat: a múlt szombati Eb-selejtezőn 3:2-re nyertek a mieink, 2019-ben a Savaria Kupán viszont ők diadalmaskodtak 3:0-ra. Még ugyanebben az évben az Európa Ligában is összemérte erejét a két csapat, ezt a két találkozót viszont a mieink nyerték egyaránt 3:1-re. A 2018-as Európa Liga ugyancsak két 3:0-s magyar sikert hozott. Emlékezetes mérkőzés volt a 2017-es World Grand Prix elődöntője, amelyet ugyancsak a mieink nyertek 3:2-re.

 

A magyar női röplabdaválogatott kerete:
Feladók:
Bagyinka Fanni (UTE), Tálas Zsuzsanna (1. MCM-Diamant Kaposvár)
Ütők: Kiss Gréta (Vasas Óbuda), Pallag Ágnes (VBF Suhl – német), Szakmáry Gréta (SC Palmberg Schwerin – német), Szűcs Kinga (1. MCM-Diamant Kaposvár), Török Kata (Vasas Óbuda), Vezsenyi Adrienn (MTK Budapest)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Centerek: Bodovics Hanna (1. MCM-Diamant Kaposvár), Gyimes Zsófia (Bordeaux – francia), Kump Aliz (1. MCM-Diamant Kaposvár), Papp Orsolya (MTK Budapest)

Női Eb-selejtező, Budapest (Ludovika Aréna)
05.14 19:00 Magyarország–Dánia
05.15 19:00 Magyarország–Izrael
05.16 16:00 Magyarország–Franciaország

A találkozókat az M4 Sport televízió élőben közvetíti.

(forrás: MRSZ Sajtó)