Oldal kiválasztása

Új fejezet kezdődött az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Club életében: az extraligás felnőtt együttes vezetőedzői posztját a francia Vincent Lacombe vette át, aki augusztus második hetében kezdi meg a munkát a megújuló csapattal.

A 31 esztendős szakember az elmúlt két évben előbb az UTE, majd a bajnok és kupagyőztes Fatum Nyíregyháza másodedzői tisztét töltötte be, így közelebbről is megismerhette a magyar női élvonalat. Az új feladat nem mindennapi kihívást jelent számára is.

Vincent Lacombe egy igazi röplabda városban, a franciaországi Cannes-ban született, ahol édesanyja is röplabdázó volt. A fiatal sportember tíz éven keresztül profi játékosként játszott, ezzel párhuzamosan a Montpellier-i Business Schoolban mester diplomát szerzett kereskedelem szakon. Az első osztályú röplabda mellett egy magán banknak dolgozott pénzügyi tanácsadóként. A magánélet hozta meg a magyar kötődést: Vincent még játékosként ismerkedett meg a korábbi 43-szoros válogatott Takács Zsófiával, akit később feleségül vett, és 2018-ban megszületett kislányuk, Louisa. A család 2019 nyarán költözött Magyarországra, és amíg az egyébként édesapja révén kaposvári származású Zsófi játékosként, addig a férje másodedzőként tevékenykedett, előbb Újpesten, majd Nyíregyházán. A 2020/2021-es évad tökéletesen alakult, hiszen a szabolcsiak előbb megnyerték a Magyar Kupát, majd a bajnoki elsőséget is elkönyvelhették.

A szezon végén Lacombe Zsófia bejelentette visszavonulását, és a család Kaposvárra költözött. A kiváló feladó-átló a Kaposvári Röplabda Akadémián állt munkába július elsején, férje pedig az eredeti tervek szerint ugyancsak a helyi utánpótlásban vállalt volna munkát. Az élet azonban átírta az elképzeléseket, a francia szakember pedig elvállalta az Extraliga-negyedik, Magyar Kupa-bronzérmes és Challenge Kupa-harmadik együttes irányítását.

 

Mekkora kihívást jelent pályafutása első vezetőedzői megbízatása?

Ez egy nagyon izgalmas feladat számomra – válaszolta kérdésünkre Vincent Lacombe. – Egy remek lehetőség arra, hogy megmutassam, mit tudok, és közösen a csapattal szép eredményeket érjünk el. Soha nem könnyű egy profi karriert viszonylag fiatalon abbahagyni, de azt a mentalitást, hozzáállást és tapasztalatot, amit játékosként megszereztem, frissen tudom majd átadni a keret fiatal és idősebb tagjainak.

Mi a véleménye a magyar női röplabdáról az elmúlt két év tapasztalatai alapján?

A magyar női röplabda jó úton jár, de még sok munka vár minenkire, aki ezen a területen dolgozik. Azt gondolom, hogy a bajnokság színvonala évről-évre emelkedik. A klubok jól szervezettek, a körülmények pedig ideálisak. Az elmúlt két év történéseit nagyban meghatározta a koronavírus-járvány, és az is kiderült, hogy az első osztályon belül is egyre nagyobb a különbség a csapatok között. Nyíregyházán szerettük volna a maximumot kihozni magunkból, és örültünk a megszerzett aranyérmeknek. Fiatal edző vagyok, és mindent megtettem azért, hogy tanuljak, fejlődjek és folyamatosan tovább képezzem magam. A magyar röplabdának jó magyar játékosokra is szüksége van, így egyre fontosabb szerepet töltenek be az akadémiák és az utánpótlás műhelyek.

Milyen elképzelésekkel kezdett dolgozni Kaposváron?

Sok volt a kérdőjel az elmúlt hetekben, de most már tisztábban látunk, így egyre reálisabb képet kaphatunk a mostani helyzetről, és ezek után lehet majd konkrét célokat is megfogalmazni. A felkészülés első lépése az lesz, hogy felmérjem és megismerjem a csapat játékosainak képességeit, majd megtaláljam az együttes tagjainak a határait.

Még korai a kérdés, de mindenképpen érdekes lehet: mivel lenne elégedett a szezon végén?

Két nagy küldetésem van. Nagyon sok fiatal magyar játékosom lesz, akiknek be kell bizonyítaniuk azt, hogy néhány éven belül ők jelenthetik majd a klub jövőjét. Velük nagyon sokat fogunk majd dolgozni már augusztus elejétől. Másrészt pedig az elmúlt években elért eredmények köteleznek minket; szeretnénk versenyben lenni a legjobb csapatokkal is az előkelő helyezésekért, így komoly szerepük lesz azoknak a röplabdázóknak is, akik már több tapasztalattal rendelkeznek és korábban kiváló eredményeket értek el a pályákon. Boldog leszek, ha mindkét célomat megvalósítom majd kollégáim segítségével.

Mit gondol a röplabdáról és mit tart az eddigi legnagyobb sikerének?

A technikai képzettség nagyon fontos. Ha ez a tudás stabilan megvan, akkor kreatívabb röplabdát játszhat egy csapat. Bízom benne, hogy itt is elindulhatunk majd ezen az úton. Sok kellemes emlékem van játékos koromból, és örülök annak, hogy a strandröplabdázóként is szép eredményeket értem el. Az elmúlt évben pedig a nyíregyházi csapatban, Németh Szabolcs vezetőedző segítőjeként sikerült megmutatni, hogy talán nem olyan rossz a röplabda-filozófiám…

Milyen típusú edzőnek tartja magát?

Mindig meg kell találni az egyensúlyt, néha szigorúnak és erősnek kell lenni. Ez adja meg az esélyt arra, hogy profik legyünk. Az is fontos, hogy a játékosok érezzék: tudnak beszélni és őszintének lenni velem. Jól tudom, hogy én már nem vagyok ott a pályán, a mérkőzéseken az ő kezükben van a labda, és itt dől el minden. Ha a hét folyamán, az edzéseken nem tudnak döntést hozni és megszólalni, hogyan tudnák a legjobb megoldást megtalálni a mérkőzéseken?

Hogy tetszik a város, hogy tetszik a Kaposvár Aréna?

A város barátságos, számunkra tökéletes hely. Én nem vagyok nehéz ember, könnyen alkalmazkodok, és amikor elkezdődik a felkészülés, szinte minden időmet az arénában töltöm majd. Úgy gondolom, hogy a Kaposvar Aréna a magyar Extraliga legszebb sportcsarnoka. Az a feladatunk, hogy a klub és a csapat sok embert becsalogasson a mérkőzéseinkre, és fantasztikus légkörben játszhassunk minden egyes hazai összecsapáson.

Név: Vincent Lacombe
Született: Cannes, 1989. 09. 12.
Klubjai játékosként: Montpellier UC (2009-2010), Maxeville Nancy Volley Jarville (2010-2014), Fréjus Var Volley (2014-2016), Avignon Volley-Ball (2016-2019).
Klubjai másodezőként: UTE (2019-2020), Fatum Nyíregyháza (2020-2021)