Oldal kiválasztása
Gyakorlatilag az első játszma közepét leszámítva remekül játszott a magyar női válogatott a franciák elleni, nyíregyházi Európa Liga-nyitányon. Bár az első szettet minimális különbséggel a vendégek nyerték, ezt követően hengereltek a mieink, pedig két szett után Jan De Brandt gyakorlatilag egy teljesen új csapatot küldött pályára. A mieink így három ponttal kezdték az idei sorozatot, s várják a jövő heti, horvátországi folytatást. Az 1. MCM-Diamant Extraligás együttesének csapatkapitánya, Miklai Zsanett a kezdőhatosban kapott helyet, és jól teljesített.

Női Európa Liga, 1. forduló:

MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:1 (–23, 16, 20, 19)
Nyíregyháza, 800 néző. V: Gonzalez Tabares (spanyol), Horváth M. (magyar).
Magyarország: Dékány 6, Pekárik 8, Miklai 5, Szakmáry 16, Pintér 4, Tálas 3. Csere: Molcsányi, Tóth F. (liberó), Bleicher 3, Németh A. 9, Pallag, Bokorné Liliom 3, Nagy E. 2, Sándor 9. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt.
Franciaország: Steux-Caleyron 3, Fidon Lebleu 15, Mayer 2, Orle 9, Cazaute 19, Olinga-Andela 9. Csere: Bernard, Gelin (liberók), Davidovic, Oliveira-Souza. Szövetségi kapitány: Emile Rousseaux.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 3:1, 9:5, 10:12, 15:15, 15:17, 20:19, 21:23, 23:23. II. játszma: 2:0, 2:3, 6:3, 8:4, 15:7, 20:11, 24:15. III. játszma: 6:2, 10:4, 16:11, 19:18, 23:18, 24:20. IV. játszma: 3:0, 4:5, 10:6, 12:10, 16:15, 19:16, 21:13

Jól kezdték a mieink a találkozót, s Szakmáry Gréta pontjaival előbb kétpontos előnyt harcoltak ki, majd később néggyel is elhúztak. Ekkor viszont a franciák percei következtek, és meg is fordították a játszmát. Jan De Brandt a szett közepén kettőt is cserélt és sikerült is egyenlíteni, de a vezetést sokáig nem tudta visszavenni a csapat. 20:19-nél egy labdamenet erejéig ugyan nálunk volt az előny, de aztán megint a franciák mentek el kettővel, s bár megint sikerült egyenlíteni, 23:23 után viszont már csak vendégpont született (23:25).

A mieink nem estek kétségbe és a második játszma elején gyorsan elhúztak három-négy ponttal, amely a szett közepén nyolcra is nőtt. A mieink sokkal keményebben nyitottak és a blokkvédekezés is jelentősen feljavult. Még egy Challenge-et is sikerült megnyerni, és ekkor már behozhatatlan volt a mieink előnye. Kilenc játszmalabdából a másodikat aztán Miklai Zsanett pörgetésével értékesítette is a csapat, s kiegyenlítette a játszmaarányt (25:16).

A harmadik szettre gyakorlatilag sort cserélt Jan De Brandt: csak Pekárik Eszter maradt hírmondónak a kezdőcsapatból. De ez nem zavarta meg a mieinket, akik ezúttal is villámgyorsan elléptek öt-hat ponttal. Sokáig maradt a különbség, de a végjáték felé közeledve jöttek fel egyre a gallok. Ekkor azonban Sándor Renáta vette vállára a csapatot, és megint ötre nőtt a különbség. A szettet aztán Liliom Rita bombája zárta le (25:20).

Bár a negyedik játszma három magyar ponttal kezdődött, ezúttal nem volt olyan egyszerű dolga a mieinknek, mert 5:4-re már a franciák vezettek. Ugyan a mieink visszavették a vezetést, a vendégek rendre ott lihegtek a mieink nyakán, a végén azonban megint a mieink percei következtek és öt meccslabdája is volt a csapatnak, amelyet Pekárik Eszter blokkjával egyből sikerült értékesíteni (25:19).

Jan De Brandt: – Nagyon boldog vagyok, hiszen mindenki játszott, csak Pallag Ágival spóroltam kicsit egy kisebb sérülés miatt. Az Európa-ligában egyetlen dolgot kell bizonyítaniuk a játékosoknak: hogy megérdemlik a válogatottságot, és építeni kell a játékkapcsolatokat. Nagyon jó reakciókat kaptam a lányoktól, mindenki küzdött, a harmadik játszmában másik csapat szerepelt, és bizonyított. Jó, hogy sikerült győzelemmel kezdeni, ez részben azért is sikerült, mert az ellenfelünk sokat hibázott.

Emile Rousseaux: – Nyilván nem vagyok elégedett, hiszen veszítettünk, de egyébként jobban játszottunk, mint vártam. Nem tudtunk ugyanolyan színvonalon röplabdázni minden szettben, és el kell ismernem, jelenleg jobb a magyar válogatott, a magas labdákat jobban játszotta meg, mi pedig sok hibát követtünk el.