Oldal kiválasztása

Egy igazán tapasztalt, sok nagy csatát és kiemelkedő nemzetközi sikereket is megélt feladó mondott igent az 1. MCM-Diamant Kaposvár extraligás női röplabdacsapatának hívására. A 2021/2022-es évadban a magyar élvonalban láthatjuk majd a horvát válogatott korábbi előkészítő játékosát, a Bajnokok Ligája-győztes és olasz bajnoki aranyérmes Ana Grbacot! A 33 esztendős, 186 centi magas játékos az egyik fő feladatának azt tartja, hogy segítse a keretünk fiatal játékosait abban, hogy minél többet fejlődjenek az előttünk álló időszakban. 

 

Ana Grbac Rijekából származik, és 18 éve íródó, nagyszerű pályafutása során számos neves európai klubban játszott, illetve állandó tagja volt a horvát válogatottnak világ- és Európa-bajnokságokon is. Az első kiemelkedő sikereket az olasz Perugia játékosaként érte el, az olasz bajnokság és a kupa, valamint a Szuperkupa megnyerése mellett az a társaság a Bajnokok Ligájában is a csúcsra jutott! Ana a későbbiekben a svájci, a lengyel, a román, az azerbajdzsáni, a görög, az izraeli és a szlovén élvonalban is megmutatta tudását, és remek eredményeket ért el. A kivételes karrier következő állomása Magyarország, azon belül pedig nagy örömünkre Kaposvár lesz!

Tizenegy klubban játszotál az elmúlt csaknem két évtizedben. Nem akármi…

Minden egyes klubban, ahol játszottam, nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtam – emlékezett vissza Ana. – Ha választanom kellene, a legkülönlegesebb hely az olaszországi Perugia volt, ugyanis mindent megnyertünk azzal a csapattal, amit csak lehetett. Fiatal feladóként, 20 évesen, Bajnokok Ligája-győzelmet is ünnepelhettem. Később több erős bajnokságban is pályára léphettem, és sikerült újabb bajnoki címeket és kupa-elsőségeket szerezni. A horvát válogatott tagjaként több alkalommal vettem részt Európa- és világbajnokságon is, egyéni díjakat is nyertem, így mondhatom, hogy a nemzeti együttes tagjaként is nagyon jól éreztem magam , nem csak a klubjaimban.

Mindezek után, hogy jött képbe a magyar Extraliga? 

Sok helyről hallottam, hogy a magyarországi röplabda-bajnokság nagyon jó, és több csapat is esélyes az első hely megszerzésére. Emiatt érdekes lesz játszani például azzal a csapattal is, amelyik éppen az utolsó a tabellán. Én még soha nem játszottam Magyarországon, ez lesz az első alkalom, és már nagyon várom a közös munkát az új társakkal.

Mire számítasz a következő szezont illetően?  

Elsősorban azt várom, hogy az egész szezont játsszuk végig úgy, hogy ne okozzon gondot a koronavírus. Remélem, hogy mindannyian egészségesek leszünk, és élvezni fogjuk a röplabdát, mert azt tesszük, amit szeretünk. A legjobbat kell nyújtanunk minden egyes mérkőzésen, és ha odatesszük a tudásunkat és a szívünket is, akkor az eredmény sem marad el

Fiatalon lettél idegenlégiós, és jó néhány országot, kultúrát megismertél közelebbről. Hogy dolgoztad fel a sok új élményt?   

Nagyon fiatal koromban kezdtem el röplabdázni, mert megtetszett ez a játék. Szerintem ez a tökéletes sport a lányoknak: nincs test-test elleni küzdelem, nincs akkora sérülésveszély, de jó közösségben teheted a dolgodat nap mint nap, és a sikerek sem kerülnek el. Ha kijutsz külföldre, új emberekkel találkozol, új helyekkel, új kultúrával ismerkedsz meg és sokat utazol. Örülök neki, hogy minez nekem megadatott. Csapatember vagyok, emiatt is tökéletes számomra a röplabda.

Mivel töltötted az elmúlt heteket? 

A párommal, a családommal és a barátaimmal töltöttem az elmúlt időszakot, és elárulom: ez volt életem eddigi legjobb nyara. Rijekában élek, így a tenger is elég közel van hozzánk. A múlt hónapban elkezdtem készülni a szezonra, rendszeresen edzettem, így összességében elmondhatom, hogy feltöltődtem, és készen állok a munkára.

Új csapatodban sok fiatal lesz a társad. Tapasztalt játékosként mit tudsz átadni nekik a tudásodból? 

Segíthetek nekik már azzal, hogy ha megmutatom nekik, hogyan legyünk folyamatosan egyre jobbak. Soha nem szabad feladni, ha nehéz a helyzet, akkor sem. Folyamatosan szeretném őket támogatni, és motiválni mindenkit, hogy keményen gyakoroljanak és a maximumot nyújtsák az edzések és a mérkőzések alatt is. És még valami: mindig mosolyogjanak, és soha ne mutassák kifelé, ha nehéz a helyzetük.

 

NÉVJEGY
Név: Ana Grbac
Állampolgárság: horvát
Született: 1988. 03. 23.
Magasság: 186 cm
Súly: 82 kg

Eddigi klubjai:
ZOK Rijeka (horvát) 2002-2006
Despar Perugia (olasz) 2006-2008
ZOK Rijeka (horvát) 2008-2009
Volero Zurich (svájci) 2009-2011
Grot Budowlani Lodz (lengyel) 2011-2012
Azerrail Baku (azerbajdzsáni) 2012-2013
Lokomotiv Baku (azerbajdzsáni) 2013-2014
Volero Zurich (svájci) 2014-2015
CSM Volei Alba Blaj (román) 2015-2017
Tauron Górnicza (lengyel) 2017-2018
AO Thiras (görög) 2018-2019
ZOK Rijeka (horvát) 2019-2020
Maccabi Ashdod (izraeli) 2019-2020
GEN-i Volley (szlovén) 2020-2021

Legnagyobb sikerek:
Bajnokok Ligája-győztes (2008)
Challenge Kupa-győztes
1-szeres olasz bajnok
1-szeres olasz kupagyőztes
1-szeres olasz Szuperkupa-győztes
3-szoros svájci bajnok
3-szoros svájci kupagyőztes
2-szeres svájci Szuperkupa-győztes
2-szeres román bajnok
1-szeres horvát bajnok
2-szeres horvát kupagyőztes