Oldal kiválasztása

A török élvonalból erősít az 1. MCM-Diamant Kaposvár Extraligás női röplabdacsapata. A Challenge Kupa és a Magyar Kupa 2021-es bronzérmes együttesében folytatja pályafutását az azerbajdzsáni válogatott Nikalina Bashnakova. A 23 esztendős, 190 centi magas ütő eddigi pályafutása során már szép sikereket ért el, és szeretne fontos láncszeme lenni új klubjának is.

A mindig vidám, mosolygós Nikalina az elmúlt öt évben Törökországban röplabdázott, és a világ egyik legerősebb bajnokságnak tartott pontvadászatban is megállta a helyét. A Bursa csapatával 2017-ben az első, egy évvel később a második helyet szerezte meg a Challenge Kupában, 2020-ban pedig a Sariyer Belediyesi gárdájával feljutott a török Szuperligába. A legutóbbi évadban a 12. helyen zárt csapatával, és érdekesség, hogy együtt játszott a Vasas régi-új szerzeményével, a center Abdulazimovával. Bashnakova nagy álma volt, hogy egy új bajnokságban, egy új közegben is kipróbálja magát, így az idén nyáron váltott, és nagy örömünkre a közelmúltban a Diamant ajánlatát fogadta el.

Hogy emlékszel vissza felnőtt pályafutásod első éveire? 

Szívesen gondolok vissza arra az időszakra, amikor azeri csapatommal bajnokságot nyertünk, illetve azokra az évekre is, amit a Bursa együttesében töltöttem – nyilatkozta Nikalina. – Tagja voltam két Challenge Kupa-döntős társaságnak, és az egyik finálét meg is tudtuk nyerni. Ugyancsak nagy élmény volt a Sariyer gárdájával felkerülni a török Szuperligába, ahol hétről hétre kemény meccseket játszottunk.

Milyen tervekkel érkezel majd a hétvégén Magyarországra? 

Mint minden sportolónak, a fő kihívás számomra is a bajnoki cím megnyerése, játsszak bárhol. Nem sokat tudok egyelőre a magyar röplabdáról, de ebben a szezonban megismerem majd közelebbről az Extraligát, és külön örülök annak, hogy a Challenge Kupában is elindulunk. Szeretném magam megmutatni ebben a közegben is. Sokáig Törökországban játszottam, így ez egy új szakasz lesz a karrieremben.  Természetesen szeretném fejleszteni magam röplabdában, minél többet tanulni és jó tapasztalatokat szerezni. Remélem, hogy az új csapattal együtt jó eredményeket érünk el.

Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal? 

Az általános iskolában kezdtem el röplabdázni. Valójában ez spontán történt: az egyik nap kiválasztottak az iskola edzői. Kezdettől fogva szerelmes vagyok ebbe a játékba.

Hogy telt a nyár? 

Viszonylag hosszú szünet volt, de fontos számomra, hogy folyamatosan formában tartsam magam, így természetesen odafigyeltem erre. A nyár lassan véget ér számomra, így újult erővel és új érzelmekkel készülök a rám váró szezonra.

Fiatal korod ellenére komoly eredményeid vannak, és színvonalas bajnokságokban szerepeltél. Mit vársz magadtól a formálódó kaposvári csapat egyik új igazolásaként? 

Nagyon érzelmes vagyok a pályán, néha talán agresszív is, de ez utóbbi csak a riválisok irányába… Remélem, én is tudom motiválni, bátorítani a többieket az edzéseken és a pályán. Tudom, milyen az, amikor a szett végén be kell ütni a labdákat a győzelemhez. Vállalom ennek a terhét és a felelősségét, és 100 százalékosan készen állok a kaposvári játékra!

Név: Nikalina Bashnakova
Állampolgárság: azerbajdzsáni
Született: 1998. 03. 29.
Magasság: 190 cm
Súly: 70 kg

Eddigi klubjai:
Azerrail Baku (azeri) 2015-2016
Bursa BBSK (török) 2016-2018
Sariyer Belediyesi (2018-2021)

Legnagyobb sikerek:
Challenge Kupa első hely (2017)
Challenge Kupa második hely (2018)
Azerbajdzsáni bajnoki cím (2016)
Azerbajdzsáni válogatott