Oldal kiválasztása

Belgrádban megtartották a nyári női röplabda Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A magyar válogatott Zadarban játszik majd, és viszonylag kiegyensúlyozott csoportba került a házigazdák, Fehéroroszország, Olaszország, Svájc és Szlovákia társaságában. A nemzeti együttes Eb-keretében az 1. MCM-Diamant Kaposvár Magyar Kupa-bronzérmes alakulatánk négy tagja is helyet kapott.   

Az idei női Európa-bajnokságot augusztus 18. és szeptember 4. között rendezik meg. Immár másodszor szerepel 24 válogatott az Eb-n, ami azt is jelenti, hogy az idei kontinens tornának is négy ország lesz a helyszíne. Az Európa-bajnokságon az első négy közé kell kerülni ahhoz a csoportban, hogy valaki bekerüljön a nyolcaddöntőbe.

Ami az ellenfeleket illeti, a legelőkelőbb helyen az olaszok vannak rangsorolva, akik 3. helyen állnak a ranglistán, és bronzérmesek voltak a legutóbbi Európa-bajnokságon is. Legutóbb amúgy meglehetősen régen, éppen két évtizeddel ezelőtt, 2001-ben találkozott a két csapat, Urbinóban világbajnoki selejtezőn az olaszok nyertek 3:0-ra.

A ranglistán a következő a házigazda horvát csapat, amely 9. helyen áll. Velük találkoztunk a legutóbbi Európa-bajnokságon és Budapesten ők nyertek 3:0-ra, de idén az Európa Ligában is egy csoportban vagyunk velük. A két évvel ezelőtti Eb-n a 11. helyen zártak.

fehérorosz válogatott a 11. helyezett az európai ranglistán és velük is találkozunk majd a következő két hétben az Arany Európa Ligában. Legutóbb velük a 2017-es Európa-bajnokság előtti felkészülési mérkőzésen találkoztunk, amikor Minszkben nagy csatában ők győztek 3:2-re. Ők a 2019-es Eb-n csak a 22. helyen végeztek.

szlovákok is megelőzik a mieinket a rangsorban, ők a 15. helyen állnak, mi a 17-en. A legutóbbi Eb-n ők is házigazdák voltak és ezt kihasználva 12.-ként zártak. Az utolsó egymás elleni meccsünk is éppen az Eb-felkészülésre esett 2019-ben, s akkor Nyíregyházán 3:2-re nyertünk ellenük.

Egyedül a svájci válogatottat előzzük meg, akik a 24. helyezettek a rangsorban. Viszont a legutóbbi Eb-n éppen egy hellyel zártak a mieink előtt, a 19. helyen. Az utolsó egymás elleni meccset még 2013-ban játszottuk, s akkor ők nyertek 3:2-re Izraelben, vb-selejtezőn, de végül mi nyertük meg azt a hatos tornát.

(forrás: hunvolley.hu)