Oldal kiválasztása
Rangos kitüntetést kapott a Város Napján rendezett ünnepi közgyűlésen a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelő-edzője, Simonné Kutas Zita. Az országos hírű szakember kiemelkedő pedagógusi és közéleti munkájáért a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést vehette át Szita Károly polgármestertől a Szivárvány Kultúrpalotában. A korábbi 43-szoros felnőtt válogatott játékos elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a somogyi megyeszékhely napjainkban is a magyar női röplabdasport egyik legnagyobb utánpótlás-bázisa.

Simonné Kutas Zita 1956-ban született Kaposváron, s ugyanitt, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban érettségizett. Életét diákkorától kezdve mélyen átszőtte a sport. 1970-ben kezdett versenyszerűen röplabdázni, előbb kaposvári egyesületekben, majd Budapesten, a Testnevelési Főiskola csapatában. Közel félszázszor szerepelt az ifjúsági válogatottban, főiskolásként pedig a felnőttek közé is meghívást kapott, ahol összesen negyvenháromszor képviselte a magyar színeket. 1977-ben tagja volt a finnországi Európa-bajnokságon bronzérmes és a világkupában negyedik helyen végző magyar válogatottnak. A Testnevelési Főiskola tanári szakán 1979-ben, szakedzői szakán 1982-ben kapott oklevelet.
Friss diplomás testnevelő tanárként a hetvenes évek végén hazatért szülővárosába, és régi iskolájában, a Munkácsy gimnáziumban vállalt állást. Azóta is ott tanítja az ifjúságot, nagy sportsikerekhez segítve a tanintézetet és Kaposvárt. De ő maga sem hagyta abba a sportot: Kaposváron a Vasas Izzó röplabdázója volt, csaknem egy évtizeden át játszott az élvonalban – csapatával az ötödik helyen végzett az Extra Ligában –, és több éven át edzette a kaposvári női együttest. A Munkácsy-gimnázium általa felkészített röplabdázói pedig tizenöt alkalommal hozták el az aranyérmet a diákolimpiákról. Nagy része volt benne, hogy a 2006/2007. tanévi országos diákolimpiai döntőkben a kaposvári intézmény érte el a legjobb eredményeket a magyarországi középiskolák közül, tehát a Munkácsy lett az ország „legsportosabb” középiskolája.
Simonné Kutas Zita egyik alapítója volt a 2011-ben megalakult Kaposvári Röplabda Akadémiának, és napjainkban is elnökségi tagja az 1. MCM-Diamant Kaposvári Női Röplabda Clubnak.
A következetességéről és segítőkészségéről egyaránt ismert testnevelő tanár közreműködött az élsportolók gimnáziumi osztályának beindításában, a munka koordinálásában, és ma is minden tudásával szolgálja a tehetséges fiatal röplabdázók továbbfejlődését. Hitvallását saját maga így foglalta össze: „A legjobb közösségformáló a sport. Itt mindenki önmagát adhatja, megtalálhatja a számítását, kölcsönösen elfogadják egymást, s ebben én segíteni tudok.”
Simonné Kutas Zitának gratulálunk az elismeréshez!